23 ting handler ikke bare om at lære nogle konkrete IT-værktøjer at kende i de 11 uger forløbet nu varer. Det handler om generelt at blive bedre til at lære nye ting i hverdagen. For nok når vi mange værktøjer igennem på de 11 uger, men der er meget mere af tage af derude - og der kommer hele tiden nyt til. Med 23 ting håber vi på at puffe til din nysgerrighed og inspirere dig til at blive ved med at lære nyt - også når de 11 uger er slut.
Derfor vil vi gerne starte forløbet med at fortælle lidt om læring:
At lære vil sige, at få ny viden eller nye evner. Mange tænker på læring som noget, der foregår i et klasselokale og mest, når man er ung. Men sådan er det ikke. Tænk over, i hvilke situationer, du har lært mest. Måske er det ved at snakke med en kollega, en ven eller en fagperson. Måske er det ved at prøve noget nyt og lære af de fejl, du begik. Læring foregår hele tiden, gennem hele livet - men det kræver, at man er nysgerrig og åben for nye input. Hvis du gerne vil blive bedre til at lære nye ting, er der en række værktøjer, du kan bruge og nye vaner, du kan øve dig i. Lige om lidt, vil vi gennemgå nogle af disse vaner. Mange af vanerne har du måske allerede, og det kan være, du synes, det er lidt unødigt at nævne dem. Men hvis du gerne vil blive bedre til at lære, er det en fordel, at du gør dig bevidst, hvordan lige præcis du lærer bedst.
Vane 1: Start med slutningen. Når du kender dit mål, er det lettere, at lave en plan for, hvordan du når dertil. Hvis du vil eksempelvis vil blive bedre til engelsk, så start med at gøre dig klart, om du vil tale sproget flydende eller blot til husbehov. Målet bestemmer, hvad du skal gøre for at nå det, og hvor lang tid, det vil tage.
Vane 2: Tag ansvar for din egen læring. Ingen har så stor interesse i din læring som dig selv. Find ud af, hvilke måder, du lærer bedst på. Det kan være ved at deltage i kurser, få en kollega eller ven til at oplære dig, ved at læse en bog eller deltage i en diskussion. Nogle lærer bedst ved at se tingene på skrift, andre ved at få dem vist i praksis og gøre dem efter. Det vigtigste er, at du finder den eller de måder, der fungerer for dig - og så bruger dem, når du vil lære nyt.
Vane 3: Skab din egen lærings værktøjskasse. Nu har du defineret målet for det, du vil lære og den form, du gerne vil lære det i. Så kan du gå igang med at finde ud af, hvem og hvad, der kan hjælpe dig på vej. Vi kan tage udgangspunkt i eksemplet fra før, hvor målet var at lære engelsk. Det kan være, du kan få hjælp af en kollega, der i forvejen er god til engelsk, eller du bruger et online sprogprogram. Måske vil du hellere læse Dan Browns nye roman på engelsk eller melde dig til et kursus. Bøger, teknologi, venner og kurser er nogle af de ting, du kan putte i din lærings værktøjskasse. Sandsynligvis har du selv flere forslag til værktøjer, der virker for dig.
Vane 4: Lær andre. En af de store glæder ved at have lært noget er, at kunne give det videre til andre. Ofte vil du også selv lære ved at give noget videre, fordi du ser, hvordan andre griber tingene an eller bliver stillet overfor spørgsmål, du ikke havde overvejet. Så hold dig ikke tilbage med at spørge din kolleger eller tilbyde din hjælp. Det er til fordel for alle.
Vane 5: Leg. En af grund-elementerne i 23 ting forløbet er, at det skal være skægt. Og det er ikke tilfældigt. Vi lærer nemlig bedst, når vi leger og har det skægt. Så glemmer vi tid og sted, prøver os frem og kan grine af os selv, når vi laver fejl. Så før du går igang med de næste 11 uger, vil det være en grigtig od idé at finde dit indre, nysgerrige legebarn frem igen.
Det var 5 grundvaner for læring, som du kan have i baghovedet, når du nu begynder på 23 ting forløbet. Når forløbet slutter, vil vi bede dig om at gøre nogle overvejelser omkring, hvad du har lært af forløbet, og hvordan du vil sikre, at du fortsætter den læring, der er sat igang.
God fornøjelse !
Tuesday, March 27, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment